Znáte to určitě všichni. Chcete uvařit oběd, ale místo nedávno zakoupených svěžích brambor objevíte ve spíži zelený chuchvalec svraštělých naklíčených hlíz. Skladování brambor je totiž docela věda. Ne každý má k dispozici sklep s ideální teplotou a vlhkostí. Při skladování na světle dochází k zelenání hlíz, při pokojové teplotě je zase rychle nastartováno klíčení. Brambory také brzy vadnou, vysychají a dochází k rozvoji hnilob a plísní. Skladováním v lednici zabráníme sice účinně klíčení, ale ze škrobu se stávají jednoduché cukry, a brambory jsou sladké.

Jak to celé začalo?

Při výzkumu přírodních látek na České zemědělské univerzitě v Praze se ukázalo, že některé rostlinné silice mají úžasný vliv na celkový stav brambor. Až poté jsme zjistili, že podobný systém uskladnění brambor vlastně praktikovali již staří Inkové. Přidávali ke skladovaným hlízám aromatické rostliny podobné našemu kmínu. Nejenže brambory příjemně voněly, ale navíc vydržely několik měsíců ve vynikajícím stavu.

Výroba Zembagu

Pytel Zembag je vyráběn v chráněné dílně Daneta. Dílna je přizpůsobená pro zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Pomáháme tak nejen naší planetě, ale i lidem se zdravotním postižením.

Chráněná dílna Daneta